Polanecký nakládač nebo Polanecká nakládačka ?

Kategorie: RCEV Zveřejněno: sobota 6. červen 2020 17:16 Napsal Aleš Krátký

Tak po dlouhé době máte opět možnost si přečíst nějaký můj výtvor stvořeny z bohatých zážitků na soutěži, kam se občas podaří vyrazit a nasbírat podklady pro sepsání nějakého, dozajista velmi působivého, čtení. Samozřejmě bych opět rád apeloval na všechny naše letce, kteří by se chtěli podělit o zážitky ze soutěže ať se nebojí, a prostě se mi ozvou, a něco spolu vymyslíme.

Takže jdeme na to :)

Polanecký nakládač, nebo spíše Polanecká nakládačka. Tak by se dalo nazvat dnešní soutěžení na již tradičním místě v Polance nad Odrou. Letiště dobře známé mnohým soutěžícím za různých povětrnostních podmínek. Tentokráte to Radim vymyslel velmi dobře, a mezi deštivým pátkem, a beznadějnou nedělí domluvil skvělé slunečné počasí na sobotu, a  tak jsem naprosto luxusně spálený !

Možná to ze může to, že to je (neje) má první soutěž v tomto roce, a člověk prostě zapomene na to, jak je slunce zákeřná žhnoucí koule, a pokud mu dáte šanci tím, že si zapomenete doma opalovací krém, tak vás doslova ogriluje. Bohužel při podpisu smlouvy s bohem o počasí si nevšiml malé hvězdičky na smlouvě, a ta obsahovala že vítr bude obsažen v míře větší než malé :-D takže od rána fučelo jak kráva.

Přihlásilo se 22 lidí, přišlo 21, a sestupná tendence pokračovala každým kolem bohužel. 20,19,18... Měli jsme toho dneska opravdu  hodně k vidění. Ne za vše mohl vítr, ale přeci jen málo kdy vidíte na soutěži rozstřel letadla ve vzduchu kvůli zlomené vrtuli, rozstřelení o zem při přisání, shoření regulátoru, hledání letadla stovky metrů po větru, a další drobné události. Ale protože nás náš koníček baví, věřím, že se většinu věcí podaří opravit, a ty šrámy na našich duších se taky brzo zacelí. 

Jak jsem zmínil, od rána foukalo +-6 m/s a brutálně pálilo slunce bez mraku. Taktika se ale pro všechny jevila naprosto jednoduchá : vysoko, daleko, případně daleko a vysoko :) První polovina (3 kola  z 6) byly lety zhruba pětiminutové, a po půlce se dalo nalítat i deset a ještě shazovat, ale ke konci opět návrat k počátku. Zkrátka se točit nedalo, a ti co to zkusili vesměs krutě cestovali po větru dozadu.

Samozřejmě máme tady i nějaké postřehy a kuriozit typu :

  • Aleš Krátký : Nejsem tak vysoko,to je jen daleko.... 232m, pěkný
  • Obecně : Všem jsme tady na te točně říkali, ať netočí tu zatáčku na přistání. A co myslíte že udělal ? No otočil
  • Radek Malčík : Tyvo, Radim točí termiku, dívejte ! :-D 
  • Radim Barč : Někdo točí, a jak dopadl. Já jsem letěl pořád rovně, a kam jsem doletěl HA? (Je třeba podotknout, že Radim vyhrál)
  • Bob Vohralík : Tak kde jsou ty stupně vítězů ? Řeklo se v 15:00 (Bob byl třetí)

Každopádně asi není moc co psát dále. Létalo se dobře, ale mohlo to být více termické. Na druhou stranu jsme taky mohli stát pod altánem a říkat, jak je to na pytel. Za mě spokojenost, opět jsem si ráno zalétl letadlo, jak je dobrým zvykem na soutěži. Viděl jsem zase staré známé, pokecali jsme, zalétali jsme, tak supr.

Abych navázal na nadpis tohoto článku : Nevím jestli to byl tedy Polanecký nakládač v tom pravém slova smyslu, ale z druhé strany nám právě jeden Polanecký nakládač (Radim) opravdu naložil, stejně tak jako počasí. I tak tak ale bylo dobrý...

Poděkování Polaneckému týmu za skvělou organizaci

  1. Radim Barč
  2. Petr Šnyrych
  3. Bob Vohralík

Výsledky zde

Zobrazeno: 1603

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám