RCEV Polanka 2023

Kategorie: RCEV Zveřejněno: neděle 24. září 2023 10:39 Napsal Aleš Krátký

Tak jo, dlouho jsem nic nenapsal (a kromě Vaška Jeništy na to všichni prdíte), takže to musím opět zachraňovat. No, ono se těžko něco píše, když nikam nejezdím :-D. To je pořád : ještě udělám doma tamto, ještě je malej nemocnej, ještě musím tam a tam, ještě... no a najednou je konec sezóny a vy jste vlastně nikde nebyli. Já konkrétně jsem byl 23.4 na RCEP v Uničově, kde jsme dopadl jak sedláci u Chlumce, a podruhé včera v Polance na RCEV. Jó, bláhově jsem se tam s klukama hádal, že jsem byl na prvním díle Nakládače a prd, ono to bylo před rokem :-D tak se jim tímto jménem našeho podniku Katoda Olomóc omlouvám.

Občas jsem si ale čas na polétání "za barákem" našel a párkár do měsíce si šel na půl  hoďky "zapůšťat" abych nevyšel úplně ze cviku.  Možná to bylo tím, že jsem toho moc nenalítal, nebo že jsem přešel na jinou vysílačku (o tom bude článek později) nebo tím, že jsem zestárl, každopádně jsem se pořád né a ne něnjak vnitřne spokojit s aktuálním letadlem, resp svými výkony.

No a protože jsem nerváček, tak jsem jednoho dne pod návalem emocí vyškubkal elektroniku s tím, ze na to nemám nervy, vylezl na půdu a našel tam éra z mé zlaté éry (rozuměj, byl jsem téměř vždy druhý :-D) a začal dávat do kupy mé srdcovky a to "Radkem vymazlený Petrem navržený dokonalé ZENy". Jsou to sice již starší kousky, ale pořád mám na ně nejlepší vzpomínky i když jsou už to značně jeté kousky.

Stěstí padlo na "žluťáka / lehouše" a tak jsem do něj, po radách co koupit a co se teď používá, narval elektroniku, serva, motor, vrtuli a mrskl to za plotem... nádhera, bez ladění to letělo moc pěkne. Půjdeme na soutěž :-D

Koukám do kalendářů (soukromý a soutěžní) abych našel průnik těch dvou, a hle, Polanka n.O. RCEV. Počasí je super, letadlo vypadá supr, registruji se týden před soutěži.

Večer před soutěží ještě letadlu trošku poladíme těžiště (ano, ti co byli na místě ví. Byl to ten bit ze šroubováku na ocasní trubce :)) a protože je skvělé počasí, vše chodí nádherně, dokonale sluníčkově. Co už ale nebylo sluníčkové byla předpověď. První podzimní den, a změna počasí jak k vzteku. Za mé aktivní letecké minulosti jsem byl vždy strašně nespokojený když nebyly letecké podmínky, tedy termika, slunce, mírný větříček. Asi jsem byl moc namlsaný a jakmile bylo pod mrakem, nebo moc fučelo, tak jse mi strašně na soutěž nechtělo a ta nechuť pak i ovlivňovala výkony a celkově tě to tak přestane nějak bavit.

Včera ? Vůbec.. sice hlásili déšť od rána do večera, ale co... Já bych letěl i v dešti a větru, nevadí. Netušil jsem, že to tak i doopravdy bude. Cestou jsem jen projížděl jedím deštěm za druhým a bohužel jsem to asi dotáhl i do Polanky. Po odlétání první skupiny v podstatě z 75% pršelo, a v nepršivých / mírně krápějících oknech se rychle létalo. I když se létalo na 3 skupiny a 6 kol (plánovaných) tak jsme skončili až po 17 hodině. Přitom v pěkném počasí by to šlo asi sfouknut do 14ti a na receptář by jsme byli všichni doma.

No, zpět k mé účasti : Po příjezdu jsem sklidil očekávané "to je ten bývalý modelář?", "umíš to ještě", "kdo to je" :) Nebojte, ono se to jednou určitě zlepší, a když né další rok, tak další nebo další, a nebo až v důchodu. Tak jako tak ale asi nikoho z nás ten koníček nepustí, a jednou se k němu zase vrátíme, no ne ?

Za tu dobu co jsem nebyl se změnila nejen technika, ale i výkony soutěžících a zázemí. Spousta letadel co vůbec neznám, nafuokvací stany ? WTF :) , Výkony všech na velmi vysoké úrovni. Vysílačky rozličné, drahé, levné, velké, malé. 

Ono vůbec jsem nezáviděl Radimovi to rozhodování. Nejprve jsme chtěli odlétat alespoň kompletní první kolo. Potom alespoň 3 kvůli svazu a nakonec 4-5 kvůli škrtání a nakonec se to táhlo až do plánováného šestého. Zkrátka operativně hýbat soutěží dle naprosto nevyzpitatelného počasí, to je radost. Radim to ale zvládl a nakonec to dopadlo docela dobře. I termika byla ! :)

K těm výkonům bych se rozepsal více. Před dávnymy lety jste to prostě nějak nalítali a nebyl problém se nějak umístit. Udělali jste pár koleček v lepším vzduchu, radič vás nějak poslal, nějak jste přistál a měl jste i tak náskok kolikrát ve větších destítkách bodů. Dneska ? Všichni lítali jak borci v té deštivé nule, lapali věci které by jsme kdysi ani nepoznali, a fakt se to neuvěřitelně posunulo. Ano, je to teď těžší, ale i to zase posouvá ostatní piloty. No a pokud už je to na někoho příliž, tak může zkusit RCEP které se pořádně rozjelo nebo cokoliv jiného, na tom nesejde.

Co se nezměnilo? no ... no.... co asi :) Ti Malčíci a Barčové. Pořád to samý. Nedají si říct a nedají. Ne vážně, všichni soutěžící museli v tom počasí, kdy termika byla ve smyslu +0.01, předvádět neuvěřitelně doubrou pilotáž, citlivost a seřízení strojů. Respekt všem.

Nakonec to dopadlo jak do padlo, a nejlepší z nejlepších byli

  1. Radek Malčík
  2. Zdeněk Malčík
  3. Radim Barč
  4. Kamil kičmer AKA brambora (promiň Kamile, musel jsem)

Co říci na závěr ? Je fajn vidět znova letecké kamarády, zalítat si i v na oko hnusném počasí, a cestou domů jet v počási bez mraků a se sluncem po celém deštivém dnu na letišti ? K nezaplacení!

 

Zobrazeno: 1627

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám