file Lietanie v termike.

Více
04. led 2010 16:50 #1127 od Tomas Hruby
Odpověděl Tomas Hruby pro téma Lietanie v termike.

Ivan Horejsi napsal: JK:"Ptáci: jsou to hajzlíci s ptačími mozečky, na které se vůbec nedá spolehnout a kteří se chovají, jak se jim právě zlíbí. Úspěšně předstírají kroužení ve stoupání tam, kde vůbec nic není , na druhu stranu klidně odlétnou ze stoupáku, který poznám i já!"

S těmi ptáky bych byl opatrný - vím o pár případech, kdy ptáci kroužili fakt v klesáku. Kluci z F3B popisovali jako extrém nějakou soutěž v Německu, kdy bylo základním pravidlem letět jinam než pták, letět za kánětem znamenalo prakticky jistě spadnout... Možná jsou ptáci chytřejší než si myslíme a chtějí modeláře nasrat :D :D
Samozřejmě ve velké většině je taktika letět na "ptačí sondu" správná, ale pokud to nezafunguje, tak to nemusí být blbou pilotáží úplně vždy, občas opravdují "ukazují nesmysly"...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
04. led 2010 19:16 #1128 od Palo Lišhák
Odpověděl Palo Lišhák pro téma Lietanie v termike.

Tomas Hruby napsal: S těmi ptáky bych byl opatrný - vím o pár případech, kdy ptáci kroužili fakt v klesáku.

Každý živočísny druh má právo mať nejakých blbcov ;) Vtáky nie sú výnimkou ! Väčšina zdravej populácie sa však zväčša chová spôsobne a dá sa na ňu spoľahnúť ;) Pekný príklad z okolia vrchu Tríbeč je v polovici nasledujúceho videa. Na zázname nie sú všetky vtáky v obraze, ale voľným okom spočítané ich bolo viac ako tridsať.
>>> http://www.youtube.com/watch?v=uuvoyeeSR5Q

Více
04. led 2010 20:36 #1129 od Jan Kubica
Odpověděl Jan Kubica pro téma Lietanie v termike.
Já bych se těch ptáků zastal, alespoň co se létání týká. Přeci jen mohou mít i jiné zájmy než se dostat co nejvýš (třeba žrádlo a sex). Taky mohou být zvědaví nebo se naopak leknout, přeci jen "jsme větší a vrčíme" :)

Palo, prosím, kdy, v jaké části roku, bylo to video pořízené? Mně to přijde jako jarní/podzimní tah. A co to bylo za ptáky asi nevíš, viď (ale "hawk" to není určitě, jestřáb hejna nedělá ;) ).

A ještě si udělám "reklamu", resp. bych potřeboval poradit, co s tím, zda tam někde není nějaký myšlenkový úlet - http://www.rcex.cz/?p=1258 .
Dík. H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Více
04. led 2010 21:49 #1130 od Jiří Veselovský
Odpověděl Jiří Veselovský pro téma Lietanie v termike.

Jan Kubica napsal: jestřáb hejna nedělá

Je to skoro OT, ale zrovna před chvílí byla Cestománie z Francie a tam se zmiňovali o tazích hejn jestřábů popelavých a jak šikulové před dalším letem plundrujou úrodu zemědělcům :cry: , dotace nedotace. Jen na okraj.
Jinak zdravím všechny kolegy v novém roce. :D

Více
05. led 2010 05:33 #1131 od Tomas Hruby
Odpověděl Tomas Hruby pro téma Lietanie v termike.

Jiří Veselovský napsal:

Jan Kubica napsal: jestřáb hejna nedělá

Je to skoro OT, ale zrovna před chvílí byla Cestománie z Francie a tam se zmiňovali o tazích hejn jestřábů popelavých a jak šikulové před dalším letem plundrujou úrodu zemědělcům :cry: , dotace nedotace. Jen na okraj.
Jinak zdravím všechny kolegy v novém roce. :D

Jirko to byl asi jeřáb popelavý, ne jestřáb :D :D http://cs.wikipedia.org/wiki/Je řáb_popelavý

Více
05. led 2010 12:04 #1134 od Palo Lišhák
Odpověděl Palo Lišhák pro téma Lietanie v termike.

Jan Kubica napsal: A/ kdy, v jaké části roku, bylo to video pořízené ?
B/ jestřáb hejna nedělá ;)

A/ Je to skorá jar
B/ vtáky dokážu "dělat" horšie veci ako "hejna" ... ;) viď foto:
http://f5jfun.com/e107/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=Archiv_2009/f5j_snv_svit/2_den_16082009/IMAG0742.jpg

Více
05. led 2010 14:28 #1135 od Jiří Veselovský
Odpověděl Jiří Veselovský pro téma Lietanie v termike.

Tomas Hruby napsal: Jirko to byl asi jeřáb popelavý, ne jestřáb http://cs.wikipedia.org/wiki/Je řáb_popelavý

Jó Tome, takhle to dopadne, když jsem chtěl bejt chytrej. Já to poslouchal na půl ucha a tak k chybce mohlo dojít. Dík za opravu, já ty ftáky fakt nechám už být. Stačí, co máme u baráku. Sousedka každé ráno krmí racky z balkonu a to jsou takové akrobatické kousky, že zůstává rozum stát. Zatím žádný nehavaroval. Jinak tu máme mraky strak, občas do toho sojky a vrcholem jsou poštolky.

Více
09. led 2010 18:14 #1158 od Jan Kubica
Tento odkaz mi kdysi poslal Honza Kadlec se žádostí o překlad. No, ještě jsem se k tomu nedostal :( , ale třeba si někdo počte, je tam dost obrázků :) H.

http://lomcovak.cz/wp_cze/wp-content/up ... ecture.pdf

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"

Více
21. čen 2010 19:54 #1971 od Jan Kubica
Další moje teorie, co nefunguje na 100%: v sobotu jsem létal korespondenční X5J (viz http://www.rcex.cz/?p=1992 ) a zkusil jsem na to jít "vědecky". Nejdríve jsem asi 20 minut pozoroval krajinu a zjistil, že vítr se točí a utichá s periodou asi 5 minut. Předpokládal jsem, že to bylo stoupáky, ale ptáci ani jiné modely nebyly, tak to nemohu potvrdit. Protože foukalo a za mnou byl les a přede mnou dráty, tak jsem si spočítal, že déle než tři minuty se stoupáku držet nedokážu. Tedy, 3 minuty dá stoupák, potom "přežít" 5 minut a navázat na další. Na přežití 5 minut potřebuji asi 150 m výšky, takže 8-10 s motoru musí stačit.

V prvním kole to vyšlo perfektně přesně podle tohoto scénáře. Ve druhém už to bylo horší, po opuštění prvního stoupáku, což byla taková nulka jsem nalétal spoustu "kilometrů" ve snaze vyhnout se klesání, ale nakonec se nějak 10 minutami protloukl. A ve třetím letu jsem ten druhý stoupák nenašel a musel si asi v 8. minutě pomoci motorem (což v X5J jde, ale za pokutu nehodnocení přistání).

Asi jsem měl víc přemýšlet, změnilo se počasí :-) H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"

Více
21. čen 2010 20:07 #1972 od Aleš Krátký
Odpověděl Aleš Krátký pro téma Lietanie v termike.
tak da se predpokladat,ze pokud zmapujes okolni teren, urcite si vsimnes v jistem casovem useku opakovani stoupaku a klesaku :-D s tim musim souhlasit... dobry napad. skoda ze jak jsme videli nefunguje vzdy

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Vygenerováno za 0.368 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám