file Jaký pohon pro konverzi F3J na elektro

Více
20. zář 2010 11:12 #2479 od pavol polonec
Tomas skus pri tom 6S urcit kapacitu "acu bloku" do 300g
6S1300mAh max 2x3S1700 (LiPol Xpower 1700-3S EX (55/30C)
daju ti 1700mAh dany prud?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
20. zář 2010 11:23 #2480 od Tomas Hruby

pavol polonec napsal: Tomas skus pri tom 6S urcit kapacitu "acu bloku" do 300g
6S1300mAh max 2x3S1700 (LiPol Xpower 1700-3S EX (55/30C)
daju ti 1700mAh dany prud?

Je to na delší výzkum... Obecně se ale dá říct, že pro těch pár sekund stoupání (určitě pod 10s) se dá u nejlepších baterií využít celkem bez rizika hodnota až někam k 90C, u 1700 mAh tedy cca 150A. Pokud by baterky udržely těch pár vteřin 3V na článek, tak by to dalo 2700W. Ale je to opravdu na výzkum, problém může být i v provedení akupacků, hmotnosti spojů atd. Já sám tohle zkoušet nebudu, mám doma dobré motory na 3s a 4s (možná 5s, ale spíš ne), na 6s bych musel něco kupovat a to teď v plánu nemám.
Nicméně kdybych si ml vsadit, tak si myslím, že z toho "malého šestičlánku" bude úplně v pohodě tak 2200-2300W, jestli se podaří dostat až nad 2500W už bych si tak jistý nebyl.

Jinak docela značná výhoda toho většího počtu článků je menší regl, do 200A při více článcích ti spolehlivě stačí CC125, pro proudy k 300A u 3s už to chce CC180, což je značný rozdíl velikosti, ceny a nezanedbatelných cca 60g hmotnosti...

Více
20. zář 2010 11:29 #2481 od pavol polonec
tak nejako podobne to vychadza zatial aj mne :)

Více
21. zář 2010 20:24 #2488 od Standa Stuchlý
teda pánové, já koukám, kam ten vývoj spěje. Počítání v kw u modelu do 3kg je famózní. Nešlo by to řešit třeba nějakým vhodným " raketovým " motorem :mrgreen: . Dělám si srandu, i když by odpadl problém s regulátorem a počtem článků :mrgreen: . Zase si dělám prču. Mne by spíše zajímalo, řešení nezávodní, s ohledem na větší cenovou dostupnost s ještě přijatelným stoupáním. Prostě rekreačka. Vhodný pohon za přijatelnou cenu je pro větší větroň ta třešnička na dortu. Proto vítám, a určitě nejenom já, každou zkušenost a názor na toto téma. Rekreační modelář nepotřebuje špičkový pohon, protože na to povětšinou nemá finance. Pořídí si třeba olítanou F3x jako já a řeší čím to popohnat. Já koupil malou Megu původně na Ocelota. Pak mne napadla šílenost a vyšlo to. Zatím mám stoupání 5-7m/s, ale objednal jsem nové baterky a mám spočítané stoupání okolo 15-20m/s. Tak jsem zvědav, jak to dopadne. V každém případě jsem neutratil za S-Neu 8tis. Někde jsem čet, že český modelář sní o S-Neu, zatím co US modelář o motoru Mega. Tak jak to vlastně je ?

Více
21. zář 2010 21:12 #2489 od Petr Dušek
Neu 1110/1Y 6.7:1 se dá v USA pořídit za 215 USD(4085Kč při "neoficiálním" dovozu), MEGA ACn 16/20/2 + Maxon je u nás k dostání za 2700+1290=3990Kč.
Tak nevím jestli se ta Mega vyznačuje větší cenovou dostupností...

Jinak, jak už jsem zde psal, jako "rekreační" pohon pro stoupání 10-12m/s úplně stačí čínská oběžka za 15 USD. ;)

Více
21. zář 2010 22:38 #2490 od Standa Stuchlý

Petr Dušek napsal: Neu 1110/1Y 6.7:1 se dá v USA pořídit za 215 USD(4085Kč při "neoficiálním" dovozu), MEGA ACn 16/20/2 + Maxon je u nás k dostání za 2700+1290=3990Kč.
Tak nevím jestli se ta Mega vyznačuje větší cenovou dostupností...

Jinak, jak už jsem zde psal, jako "rekreační" pohon pro stoupání 10-12m/s úplně stačí čínská oběžka za 15 USD. ;)

je sice fakt, že tato cena NEU není špatná, ale Mega se dá pořídit i za méně. Čínu neberu vůbec v úvahu, i když jsem psal o cenové dostupnosti. Jednak je to oběžka a trupy F3x nejsou zrovna prostorné a spolehlivost a životnost těchto motorů neodpovídá někdy chirurgické námaze s jejich zástavbou. A navíc, pár jsem jich měl a EE, není to ono. Často problém s měkkou hřídelí a dost hoří. Tady cena neřeší potřebu. Ale to řešení s NEU není od věci. Jenže v případě jakékoli poruchy mám po sezoně díky dlouhým lhůtám a zase řeším pohon. Domácí zdroj, nebo alespoň Evropský má svoji výhodu. Pak je ještě možnost bazaru. Je to docela finančně zajímavý kompromis. A pokud nenatrefíš přímo na vyčuránka tak se dá úspěšně uspokojit potřeba. Já například za svouji Megu dal 1300,-Kč i s poštovným a komě poškrábané samolepky a přídavného chladiče je 100% OK. šlape jako hodinky. Takže celý pohon mne stál 2590,-Kč a to není špatná cena si myslím s tím, že skoro 700W docela kvalitního pohonu z toho dostanu.

Více
22. zář 2010 08:37 #2491 od pavol polonec
skuste pohladat napr. kontronik
www.kontronik.de
prevodovka na kire 400/480 vyzera velmi dobre
http://www.kontronik.com/index.php?opti ... e3&lang=de

a prevodovka
http://www.kontronik.com/index.php?opti ... 63&lang=de

cena na urovni 150€ je myslim tiez v pohode :)

Více
22. zář 2010 17:13 #2492 od Tomas Hruby

Standa Stuchlý napsal: Nešlo by to řešit třeba nějakým vhodným " raketovým " motorem :mrgreen: . Dělám si srandu, i když by odpadl problém s regulátorem a počtem článků :mrgreen:

Víš, psina je, že soutěžní raketoplány FAI ve srovnání s elektrolety v podstatě ani moc nestoupají... Začal jsem dělat soutěžní S8E (trochu mi hráblo, ale prostě stavím) - tyto soutěžní RC raketové kluzáky letí nahoru tak 30-40m/s. To bude na řízení v pohodě, elektra mi stoupá 50-60m/s :D :D

Více
22. zář 2010 17:28 #2493 od Standa Stuchlý
Víš, psina je, že soutěžní raketoplány FAI ve srovnání s elektrolety v podstatě ani moc nestoupají... Začal jsem dělat soutěžní S8E (trochu mi hráblo, ale prostě stavím) - tyto soutěžní RC raketové kluzáky letí nahoru tak 30-40m/s. To bude na řízení v pohodě, elektra mi stoupá 50-60m/s :D :D [/quote]

:D tak dáme motory dva, no přece není možné, aby se ty KW motory a baterky nedaly něčím nahradit ..... :D . Ale jinak Ti hráblo docela pěkně, já se pokoušel stavět raketoplán na základce, někdy v 60tých letech, ale to byla v té době docela utopie. Taky se mi to líbilo.

Více
22. zář 2010 17:37 #2494 od Standa Stuchlý

pavol polonec napsal: skuste pohladat napr. kontronik
http://www.kontronik.de
prevodovka na kire 400/480 vyzera velmi dobre
http://www.kontronik.com/index.php?opti ... e3&lang=de

a prevodovka
http://www.kontronik.com/index.php?opti ... 63&lang=de

cena na urovni 150€ je myslim tiez v pohode :)

Na kontronik jsem se kdysi taky díval. Docela kvalitní pohon. Jen u převodovky to u mne vyhrál Maxon a to díky keramice. Mám dojem, že právě kvůli tomu je bere a používá právě i NEU.

Vygenerováno za 0.391 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám