file Daidalos - dotazy ke stavbě

Více
16. zář 2013 20:46 #10833 od Petr Kurjan
Tak to ocelové lanko je JAXON typ Micro Plus. Používám to nejtenčí, pro tah do 3kg. Cívka 5m byla u nás za 95Kč.

Upřesnění pro V. Čermáka: Šroubky slouží k přesnému nastavení délky lanka. Do páky nejsou úplně zašroubované, samořezné závity jsou v páce úplně na těsno, aby se dalo lanko utahovat navíjením na šroubek a nemohlo se povolit.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
17. zář 2013 19:21 - 17. zář 2013 19:49 #10842 od Vladimír Čermák
Teď se chystám seříznout gondolu a nikde jsem nenašel údaj o tom, jak má být vyosený motor

Motorovou přepážku u soutěžních modelů RCEJ,RCEK lepím rovně. Trup u Daidala je stejně tak úzký, že na vyosení nemáš místo.Letový režim kolmo vzhůru vyosení ani žádné nepotřebuje. Pro dobrý odvod tepla z motoru dělám přepážku z 2mm duralu. Průměr tak,aby pasoval k použitému kuželu. Na vnějším průměru osoustružím osazení, které zapadne do trupu, zbytek se opře o trup, takže přepážka při nárazu nemůže zapadnout do trupu.Lepím vteřiňákem s mikrobalony.
Přílohy:
Poslední změna: 17. zář 2013 19:49 uživatelem Vladimír Čermák.

Více
21. zář 2013 18:59 #10912 od Jiří Michálek
Serva v křídlech se připojují pájením "na věčné časy", nebo máte konektory někde zamáčknutý ?

Více
23. zář 2013 19:10 #10947 od Miroslav Kopecký
Prosím Vás, stavitelé a majitelé Daidalů, netušíte, jaký průměr mot. přepážky v Daidalovi máte (ke kuželu 30 mm)? Mám tady jednu sklotextitovou o průměru 28.6mm, když jí vložím do trupu, tak vychází o cca 1 mm zapuštěná, ale když na ní zkusmo našroubuju motor Dualsky 2826, který má průměr 27.7 mm, tak se mi zdá, že plášť bude drhnout o vodiče...

Více
23. zář 2013 19:53 - 23. zář 2013 19:55 #10948 od Vladimír Čermák

Miroslav Kopecký napsal: Prosím Vás, stavitelé a majitelé Daidalů, netušíte, jaký průměr mot. přepážky v Daidalovi máte (ke kuželu 30 mm)? Mám tady jednu sklotextitovou o průměru 28.6mm, když jí vložím do trupu, tak vychází o cca 1 mm zapuštěná, ale když na ní zkusmo našroubuju motor Dualsky 2826, který má průměr 27.7 mm, tak se mi zdá, že plášť bude drhnout o vodiče...

Doporučuji kužel pr.35mm např. www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=30576
Těžiště vychází hodně dopředu, zkrácením čumáku pak nebudeš muset všechno cpát tak dozadu pod křídlo. ( baterku, regulátor...) , dále vznikne více místa kolem motoru pro kabely. ;)
Poslední změna: 23. zář 2013 19:55 uživatelem Vladimír Čermák.

Více
23. zář 2013 20:30 #10950 od Miroslav Kopecký
Fakt 35 mm? Našel jsem na webu nějaký popis stavby, kde je právě 30, tak jsem z toho vycházel. Nemám problém to říznout ještě jednou o kousek dál, jen kužel asi bude MP Jet nebo Pohodalet.

Více
23. zář 2013 21:07 #10951 od Petr Dušek
Daidala sice nemám, ale taky se přikláním k většímu průměru kuželu. Používám Pohodalet 34mm: www.pohodalet.cz/product.php?id_product=47
Oběžka 28mm i s přívodními vodiči pak vychází optimálně, s listy AE 10/6 pak vychází i průměr vrtule pro RCEK, ale tím už bych se asi netrápil... ;) .

Více
23. zář 2013 21:30 #10952 od Miroslav Kopecký
Tak jo, zítra se bude zase řezat-napodruhé už to nebude tak "bolet" :) . Přesně o tomhle pohodaletu uvažuju taky, zjistil jsem, že MP Jet 35 mm kužel nedělá - našel jsem 30 nebo pak až 40 mm. Daidalos bude asi na RCEN a pokud seberu "odvahu", tak možná příští rok na RCEV, takže vrtule mne fakt netrápí. I pohon bude ne-RCEK - Dualsky 2826CA-18 + tříčlánek.

Více
24. zář 2013 05:41 #10955 od Petr Koláska
Jo a prosím tě - turbokuželům červené barvy se pro tuhle aplikaci raději vyhýbej - takže volba Pohodalet je zcela správná. (já jen kdyby tě napadlo tam tu červenou příšeru dávat :) ) Jinak obecně - turbokužel pro letadla přistávající občas dost ostře na čumák není moc dobrá volba - což zjistíš hned, jakmile budeš po každém takovém přistání čistit kužel a případně motor od hlíny (takový fajn uleželý jíl je v kuželu fakt bezva.... Takže dobrá volba je ten, co doporučil Petr Dušek. No a kdybys chtěl být úplně "FAI freindly", tak sežeň kužel se širším šroubkem, aby odpovídal poloměru 5mm - třeba tenhle .

Více
24. zář 2013 06:23 - 24. zář 2013 06:24 #10957 od Radek Novotny

Vladimír Čermák napsal: Doporučuji kužel pr.35mm např. www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=30576
Těžiště vychází hodně dopředu, zkrácením čumáku pak nebudeš muset všechno cpát tak dozadu pod křídlo. ( baterku, regulátor...) , dále vznikne více místa kolem motoru pro kabely. ;)

Bacha, ten na odkaze je pro listy s kořenem 6mm! Pérák si ten červenej koupil, a kleština házela jako prase... Chce to nějak překontrolovat ještě na prodejně... Pohodalet je dobrý, ale pěkně blbě se sundavá, to taky nemá nikde obdoby... Tam by to asi chtělo, aby pan Dvořák zakouzlil s kónusama u kleštiny a vsazení, protože ostatní kužely od jiných výrobců co mám tento problém naprosto nemají.
Poslední změna: 24. zář 2013 06:24 uživatelem Radek Novotny.

Vygenerováno za 0.399 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám