- Obdržená poděkování 0
Stavba F5j větroně
- Petr Maňásek
- Začátečník
s jakou pevností v tlaku/tahu se dá u uvedených pásnic počítat při návrhu ?
400 MPa ?
Dík Petr
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- Tomáš Hlavinka
- Pokročilý
- Obdržená poděkování 16
Vycházel bych z katalogových listů Tenax IMS 65. Pro představu dvě pásnice o šířce 11mm a tlušťce 1,5mm snesou třeba toto:
je to však také dost o potahu křídla, né jenom o nosníku a jeho pásnicích
- Martin Beseda
- Expert
- Obdržená poděkování 4
- Martin Beseda
- Expert
- Obdržená poděkování 4
Zvažoval jsem už i externí zdroj pro RC, nezávisle na regulátoru. To mi ale nefunguje. Nelze napájet přímač ve zbylých vstupech. Nevím, co dělám blbě.
Teď mám napájení přes výškoměr, ale i kolem něj jsem protáhl kabel napájení. Pokud by výškoměr z jakéhokoli důvodu selhal (už se mi to párkrát stalo), RC by mělo fungovat dál, ale je to stále napájené z regulátoru. Zatím teda to funguje tak, jak jsem popisoval výše, ale chtěl bych pocitově jistější provedení. Pokud to vůbec jde. Po loňské havárii nechci nic podcenit.
- Petr Koláska
- Autor tématu
- Administrátor
- Obdržená poděkování 20
(a pak stejně spadneš na kouslé servo... takže to máš fuk)
EDIT: Já zase pro změnu neznám onen přijímač, ale nemají obvykle přijímače tak náhodou + a - větve všech pozic propojené? Takže napájet by měl jít z kterékoliv pozice Samozřejmostí je napájet jej pouze z jednoho zdroje.
- David Hromka
- Pokročilejší začátečník
- Obdržená poděkování 0
Můžeš prosím postnout fotku zapojení, kdy ti to nefunguje? Altise nemám, ale nejde jednoduše onen altis elektricky přemostit?
Myslím tím, vyndat + v konektoru od regulátoru do altise, a dát toto vyndané + z regulátoru do libovolného + ve zbývajících volných zdířek přijímače..
Ha našel sem manuál - Prostě něco ve smyslu manuálu strana 6 - všimni si vyndaného + na straně regulátoru
www.aerobtec.com/download/AltisMicroManual_en.pdf
- Ivan Horejsi
- VIP EXPERT
- Martin Beseda
- Expert
- Obdržená poděkování 4
A nakonec mi hmotnost celého letadla vyšla na 1685g. Může se to nepatrně změnit, pokud budu jinak vyvažovat něž předtím.
- Petr Koláska
- Autor tématu
- Administrátor
- Obdržená poděkování 20
Martin Beseda napsal: Jenom se mi nezdá občasný pokles napětí na přímači. Není to způsobeno menším napájecím proudem z regulátoru?
Je. O kolik je ten pokles a kolik A je schopen dát BEC z reglu? Koukni se na odběry jednotlivých serv, přidej rozumnou rezervu a uvidíš, kolik potřebuješ. Pokud má BEC v regulátoru méně, tak externí BEC. Pro šestiservové křídlo + 2 serva S+V bych to viděl na rozumné minimum okolo 5A... Já mám na 8servové Alegrii BEC 5,5V/6A
- Martin Beseda
- Expert
- Obdržená poděkování 4
Graupner - Brushless control + Telemetrie 45 G3,5 HoTT
Střídavý telemetrický mikroprocesorový letecký/heli regulátor otáček 45 A s SBEC (5-8,0V/3A a krátkodobě až 10A)
Myslel jsem si, že když zvládá krátkodobě 10A tak to je OK.
Kolik odebírají serva nevím. Nikde jsem to nenašel. Jenom data na stránkách pana Hořejšího a Jina, ale tam je jenom napětí.
Jak jsem psal, když nastavím alarm na npětí přímače nad 4,5V, tak se občas ozve. Jinak žádný výpadek. Nebo přenastavit ten alarm?
Ještě jsem našel v návodu k regulátoru, že trvalý proud je 3A a max. je 10A.
Přihlášení
Poslední příspěvky
-
- Zimní liga F5J 2024/25 (7 Příspěvky)
- Zimní liga je 23.11.2024 zrušena.
- v Letecké kategorie / F5J
- od Zdeněk
- Včera 20:52
-
- Kluby / individuální členstvi SMČR 2017 (116 Příspěvky)
- Jistě sám dobře víš, že s pojištěním je to trochu složitější, pojistná smlouva SMČR...
- v Vážná témata / Důležité
- od Pavel Svoboda
- 17. lis 2024 13:18
-
- Soutěže 2025 (9 Příspěvky)
- LMK Hořice - zatím nepotvrzené termíny: 19.4.2025 RCEV 8.5.2025 F5L 14.-15.6.2025 F5J...
- v Vážná témata / Důležité
- od Petr Dušek
- 30. říj 2024 19:22
-
- Podzimní RCEP Náměšť nad Oslavou, 27.10. 2024 (4 Příspěvky)
- Po zralé úvaze jsme se kvůli malému zájmu rozhodli naši soutěž zrušit. Bylo by víc...
- v Soutěže / Soutěže v roce 2024
- od Pavel Hloušek
- 25. říj 2024 08:55
Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.