- Obdržená poděkování 20
Stavba F5j větroně
- Petr Koláska
- Autor tématu
- Administrátor
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- Martin Beseda
- Expert
- Obdržená poděkování 4
Skočil jsem do auta, ačkoli to mám do Jina 40km, koupil jsem ho. Před chvíli poprvé vyzkoušel a na stole naměřil tohle: Napětí při opravdu rychlých, nepřetržitých pohybech všech 8mi serv nepokleslo z nastavených 6V pod 5,71V. Je to měřené na BECu regulátoru. Takže do přímače stále teklo necelých 6V. Kolik má přímač při tom testu zatím nevím jak změřit protože bych musel nejspíš zapojit měřák do všech serv a to nejde. A proud, nepřekročil 2A. Na 2,5A jsem se dostal, pokud jsem "prasecky" rukama brzdil vztlakové klapky až do momentu že opravdu řvali. V klidu přez měřák teče 0,2A s výškovkovým a směrovkovým servem jsem se nedostal přes 0,8A. Ještě jsem měřil napětí vklidu a za plného šíleného pohybu všech osmi serv na posledním křidélkovém servu. V klidu je tam 6V a v pohybu to klesne na 5,6V. Měřeno ručičkovým i digitálním multimetrem. Nevím jak se tomu dá věřit a nakolik přesně ukazuje špičky odběrů. Je na něm ale i graf a funkce max. proudu a min. napětí. Tam jsem odečetl popsané hodnoty. Co si o tom mám myslet?
- Ivan Horejsi
- VIP EXPERT
.
Kdysi jsem meril proud na servech vrtulniku (to se dalo na stole) pomoci Eagletree sondy pro mereni proudu do serva, ale moc se jsem toho taky nenameril. Rychlost vzorkovani jsem mel 0,1 sec a to je prej moc ...
Ty proudove spicky jsou obrovske ale velmi kratke a maji je na svedomi hlavne rozbehy a zastaveni servomotoru.
Doporucuji clanky od Ing. Cerneho, ktere mame na webu.
Ja tedy pouzivam obyc metodu - zkousku ohnem: na zemi kvedlam se vsemi servy a osahavam BEC. Klidne se muze hrat, polovodice dnes vydrzi dost. Ale hlavne by nemel vypadnout prijimac.
Kdyz ta serva ridi "jen" clovek, celkem nejsou problemy. Ty prochazeji spis po vřazeni nejake stabilizace, to se pak serva nezastavi. Tak klid.
- Milan Chalupník
- Expert
- Obdržená poděkování 27
- Alois Hrabáček
- Expert
- Obdržená poděkování 9
- Peter Maňka
- Pokročilejší začátečník
- Obdržená poděkování 0
Kedysi dávno aj autá, potom všetko možné, potom F3F a teraz F5J
- Martin Beseda
- Expert
- Obdržená poděkování 4
Dělal jsem si formu na "kozlík" výškovky a blbě jsem si spočítal poloměr rádiusu na nasazení na trubku. Místo R8,75mm jsem ho udělal jenom R8mm. To znamená, že po nalaminování o vrstvě 0,75mm, na mojí 16-ti milimetrovou trubku bych to musel rvát a to nechci. Tato forma mi tu leží a je mi na nanic. Je teda na trubku cca, menší než těch 16mm. Pokud by se někomu hodila, nechám mu ji. Je hluboká 33mm široká 70mm. Nahoře začíná rovnou plochou, která přechází do R5, ten do R35,86 a ten dole navazuje na zmiňovaný R8. Na druhé straně stejně.
Na přiložené fotografii. Kdo jí chce, ozvěte se.
- Bohumil Janák
- Pokročilý
Boban
- Martin Beseda
- Expert
- Obdržená poděkování 4
- Bohumil Janák
- Pokročilý
Jinak máš to moc pěkné.
Boban
Přihlášení
Poslední příspěvky
-
- Zimní liga F5J 2024/25 (7 Příspěvky)
- Zimní liga je 23.11.2024 zrušena.
- v Letecké kategorie / F5J
- od Zdeněk
- 20. lis 2024 20:52
-
- Kluby / individuální členstvi SMČR 2017 (116 Příspěvky)
- Jistě sám dobře víš, že s pojištěním je to trochu složitější, pojistná smlouva SMČR...
- v Vážná témata / Důležité
- od Pavel Svoboda
- 17. lis 2024 13:18
-
- Soutěže 2025 (9 Příspěvky)
- LMK Hořice - zatím nepotvrzené termíny: 19.4.2025 RCEV 8.5.2025 F5L 14.-15.6.2025 F5J...
- v Vážná témata / Důležité
- od Petr Dušek
- 30. říj 2024 19:22
-
- Podzimní RCEP Náměšť nad Oslavou, 27.10. 2024 (4 Příspěvky)
- Po zralé úvaze jsme se kvůli malému zájmu rozhodli naši soutěž zrušit. Bylo by víc...
- v Soutěže / Soutěže v roce 2024
- od Pavel Hloušek
- 25. říj 2024 08:55
Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.