file Stavba F5j větroně

Více
20. lis 2014 07:40 #14057 od Tomáš Hlavinka
Odpověděl Tomáš Hlavinka pro téma Stavba F5j větroně
Motor určitě míň jak 130g!! Použil bych max 3536 nebo raději 3530 já mám v plánu do mého F5j (1500g) motor 2836.
Vše s větším kv a na 3S i za cenu menší vrtule ..

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
20. lis 2014 08:59 #14058 od Petr Koláska
Odpověděl Petr Koláska pro téma Stavba F5j větroně
Já mám právě obavy, aby nemusel být naopak těžší... :whistle: když naprosto zjednodušíme poměry a vypustíme složité přepočty váhy trubek, táhel, gondoly a pod, tak potřebujeme vyvážit ocas, který váží 71g a je na páce dlouhé cca 1270mm, zátěží, která bude na páce cca. 350 mm... Takže komplet motor + baterie+kužel+vrtule+ regl by měl vážit určitě více jak 255g - více proto, že všechno tohle nebude úplně ve špici letadla... Ale jak říkám - moudřejší budeme až to opravdu sestavím ;)

Více
20. lis 2014 09:33 #14059 od Tomáš Hlavinka
Ta gondola je fakt krátká.. Tak další argument proč použít lanka a přijímač + serva cpát úplně dopředu a né pod křídlo
100g motor
70g Aku
35g regl
25g serva
15g přijímač
35g vrtule+ kužel

Toto dá dohromady cca 280g, já myslím, že to vyjde. Motor bych koupil až na konec..

Více
21. lis 2014 07:32 #14061 od Petr Koláska
Tak - už je doma :)

Karel Svoboda z Hobby-Arény dodržel slíbený termín naprosto přesně. Chválím a děkuji ;)

Nakonec zůstanu u táhel, jednoduchost systému zvítězila nad ziskem 20g váhy..... Během víkendu bude potřeba osadit matice pro montáž křídla a zkusmo na složeném letadle zjistit, kolik bude potřeba dovažovat do čumáku (na samotném trupu je to dost zavádějící, protože poloha těžiště neodpovídá kompletnímu letadlu). Když to poleze přes nějakou rozumnou hodnotu, tak je ještě prostor na zkrácení ocasní trubky o cca 8 cm. Teď má komplet trup od špičky po konec směrovky něco málo přes 180cm. Trup, který použil Milan Mačinga, je o oněch 8cm kratší (156 cm od špičky po pant směrovky + směrovka), takže předpokládám, že mohutnost SOP a VOP je počítána právě na tyto rozměry ;)

Místa na vybavení je v gondole až až, takže nebude větší problém nacpat většinu výbavy před serva hned za motor.

Kužel bude nejspíš 38mm, aby se v pohodě vešel motor 3542. Otázka na stavitele a piloty těchhle velkých ptáků: jak s vyosením u F5J? Klasika 2°dolů 2°doprava nebo na to dlabat a vše v nule? (u malých jsem to nikdy nijak extra neřešil, ale tady se raději ptám :whistle: )
Přílohy:

Více
21. lis 2014 12:06 #14063 od Peter Maňka
Odpověděl Peter Maňka pro téma Stavba F5j větroně
Do pozornosti dávam vznik a zálet nového konštrukčného "špeciálu" F5J BOLERO od Paľa Lisháka, dosiahol pri rozpätí 3m, plošné zaťaženie cca 15g/dm2! Podrobnosti viď nižšie:

www.rivamodels.sk/PPP/F5magNEW/F5mag144.html

www.facebook.com/palo47svk

Kedysi dávno aj autá, potom všetko možné, potom F3F a teraz F5J

Více
23. lis 2014 20:44 #14065 od Petr Koláska
Tak jsem toho "drobečka" dal poprvé dohromady :)

Akorát to tedy vypadá, že i když je trubka zkrácená o 10 čísel (trup má teď stejné rozměry jako ten co použil Milan Mačinga) a křídlo je na kozlíku posunuté dozadu jak jen to šlo, stejně potřebujeme v čumáku dost brutální dovážení - takže motor asi nakonec půjde tenhle . A i s ním poleze letová váha lehce přes 1500g - ne o moc, ale o pár desítek gramů přeci jen ano, s lehčím motorem už by muselo do gondoly navíc i olovo. Hold je přece jen na tohle rozpětí a hlavně váhu ocasu krátká.
Přílohy:

Více
24. lis 2014 06:57 #14066 od Aleš Krátký
Odpověděl Aleš Krátký pro téma Stavba F5j větroně
Petře respekt !! luxusní stroj !

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Více
24. lis 2014 08:07 #14068 od Tomáš Hlavinka
Když to bude mít 1500-1600g tak je to pořád dost dobrý!! sice je to tak o 200g víc než jsme předpokládal, ale vzhledem k pevnosti draku, Oracoveru, 6ti servům, a plánované výbavě je to dobrej výsledek. V roce 2012 kdy jsem lítal více F5J tak éro o hmotnosti 1500g bylo z říše snů. Raději dej větší aku než motor...

Více
24. lis 2014 08:30 - 24. lis 2014 08:36 #14069 od Petr Koláska
Díky, Alešku, snad to bude lítat natolik dobře, aby to dejchalo na záda Boreasu :D :D

Jinak větší aku.... jde o to, že motor je ze všech komponent nejvíce vepředu a tak má jeho váha na vyvážení největší vliv... Takže by měl být co nejtěžší (příklad: buď můžu dovážit motorem 180g, nebo baterkama 220g.... prostě tím, že jsou baterie blíž k těžišti, musely by být těžší než potřebná váha dále od těžiště). Proto tak velký motor - potřebuju prostě co největší váhu ve špici a vše, co bude za motorem, pak může být o to lehčí (na druhou stranu - apoň bude mít motor výkonovou rezervu až na půdu). Ale neboj, i tak je počítáno s tříčlánkem o kapacitě okolo 1550mAh ;)

Mimo jiné - je krásné, jak ses rozvojem technologií a samotné kategorie mění názory - tím že jsem o stavbě F5J prolezl v poslední době kde co, tak jsem narazil (nejen tady) i na 2-3 roky staré příspěvky, kdy ještě bylo všeobecné povědomí, že tlačit váhu u F5J pod 1600g je nesmysl a že honba za minimální hmotností za tyhle hranice je blbost :cheer: No, a jak se nám to hezky vyvíjí ;)
Poslední změna: 24. lis 2014 08:36 uživatelem Petr Koláska.

Více
24. lis 2014 09:07 #14070 od Petr Dušek
Odpověděl Petr Dušek pro téma Stavba F5j větroně
Petře, když už to máš složené a asi změřené, můžeš prosím napsat - hloubka křídla u kořene, vzdálenost náběžka motorová přepážka?
Uvažoval jsem o téhle gondole, ale opravdu vypadá kratší než jsem doufal...

Vygenerováno za 0.564 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám