file Stavba F5j větroně

Více
24. lis 2014 09:32 #14071 od Milan Macinga
Odpověděl Milan Macinga pro téma Stavba F5j větroně
Rozmery mojho trupu podla udajov od vyrobcu su:
"Délka trupu: 1570mm,délka čumáku k začátku kozlíku 370mm, kozlík délka ( dosedací ploška křídla je rovná) 145mm, od kozlíku na konec 1070mm,celková délka se SOP 1690mm, SOP výška 365,VOP rorpětí 700mm. Hmotnost od 240g."
Moj trup je medzi zaciatkom kozlika pre kridlo a kabinou predlzovany o cca 55mm!!. Momentalne lietam s motorom Hyperion GS3014 130gr, takze 3536 1250ot je OK a akku 3s 1300mAh 110gr. Regulator 40A. Petrovi by som doporucil skratit chvostovu trubku na unosnu mieru. Je to sice mensi zasah do geometrie, ale vychylky vyskovky sa predsa daju upravit. Keby som mal taku moznost ja, urobil by som to.
Podla slov p. Svobody bude onedlho pripraveny novy trup, ktory bude mat vzdialenost kozlik-mot. prepazka az o 9cm! vacsiu....
Tiez to ma byt verzia gondola-trubka-chvost.. Tak som zvedavy. Uz aj tuto verziu mame s kolegami objednanu pre vakuovanu verziu kridla Thermica. Prototyp na starom trupe lieta k plnej spokojnosti.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
24. lis 2014 10:21 - 24. lis 2014 10:32 #14072 od Petr Koláska
Odpověděl Petr Koláska pro téma Stavba F5j větroně

Petr Dušek napsal: Petře, když už to máš složené a asi změřené, můžeš prosím napsat - hloubka křídla u kořene, vzdálenost náběžka motorová přepážka?

Hloubka křídla je 270mm, vzdálenost motorová přepážka-náběžka ti ještě přesně změřím dneska odpoledne, až se dostanu k letadlu - mám totiž křídlo posunuté na kozlíku dozadu jak jen to tvar profilu a umístění šroubů dovolilo.

Jako ona není zase úplně tragicky krátká, že by to nešlo rozumně dovážit, ale pokud by byla o těch 9 cm delší, bylo by to mnohem veselejší. Takhle tam rvu váhu trochu zbytečně jen proto, abych to dovážil - ale i přes to je celé letadlo ještě na hodnotách stále se točících okolo 1500g -1600g. Kompletní křídlo, trup a ocasní plochy váží cca 1110g. (v této váze nejsou serva SOP a VOP, přijímač, regl, baterie, motor, kužel a vrtule).

Ocasní trubka byla už zkrácena o 10cm na 940mm + je na gondolu nasunutá více, než jak je originální osazení (osazení pro trubku je totiž na průměr 27/28mm, já měl průměr 30mm, zkrácením na širším konci jsem se dostal na cca 29mm, takže gondola je do trubky zasunuta cca o 3 cm dále než je počítáno originál - ale ničemu to nevadí, naopak ;) ) Na fotce samotné gondoly výše jsou vidět na jejímn osazení vzadu nalepené dva ze čtyř uhlíkových proužků, které vymezují vůli osazení v trubce vevnitř.

Celková délka trupu je teď stejná jako u Milana. No, odpoledne na to naběhnu s metrem a všechny údaje přesně změřím ;)
Poslední změna: 24. lis 2014 10:32 uživatelem Petr Koláska.

Více
24. lis 2014 11:56 #14073 od Tomáš Hlavinka
Odpověděl Tomáš Hlavinka pro téma Stavba F5j větroně
Nevyplatilo by se teda počkat na tu delší gondolu??

Více
24. lis 2014 12:03 #14074 od Petr Koláska
Teď už ne :) Možná až tuhle při nějakém nešikovném přistání odrovnám.... nebo zjistím, že těch 100g váhy k dobru potřebuju tak moc, že mi to stojí za stavbu dalšího trupu...

Více
24. lis 2014 18:07 #14077 od Petr Koláska
Nuže, míry se mají takto (při motorové přepážce pro kužel 38mm):

Motorová přepážka - náběžná hrana křídla: 275mm
Motorová přepážka - těžiště: cca 375mm
Motorová přepážka - přední upevňovací šroub křídla: 345mm
Motorová přepážka - konec směrovky: 1650mm
Motorová přepážka - hl. nosník výškovky: 1350mm

Více
24. lis 2014 19:57 #14078 od Petr Dušek
Odpověděl Petr Dušek pro téma Stavba F5j větroně
Dík, 275mm je opravdu pro současné lehké pohony málo, je znát že je to původně trup z třímetrovky.

Více
24. lis 2014 22:32 #14079 od Petr Dušek
Odpověděl Petr Dušek pro téma Stavba F5j větroně
Zde je pro zajímavost jeden test modelu "AVA Pro-e Flapped", odměřením z plánku se dá zjistit že má přibližně stejně dlouhou přední část gondoly, a zřejmě i podobný problém s dovážením (navíc serva ve směrovce). Autor testu to vyřešil "elegantním" řešením s motorem vně gondoly ještě v těžkém mosazném držáku... takže ani slavnějším konstrukcím se nevyhýbají problémy ;) .
www.hyperflight.co.uk/getfile.asp?code=AVA-PRO-E&code2=1

Více
28. lis 2014 10:53 - 28. lis 2014 10:55 #14084 od Petr Koláska
Právě mi dorazila pohonná jednotka ;) Celkem bleskovka, v pondělí objednáno v evropském skladu HC a dneska dopoledne GLS doručilo. Jinak obsah fotky níže má 240g váhy a přes 800W výkonu (ne že by ten výkon na rozdíl od váhy byl potřeba :P ). Zátěžový systém už je taky vymyšlen i vyroben, takže teď už zbývá jen to všechno nacpat dovnitř ;) BTW - pátý díl seriálu je za dveřmi ;)

Přílohy:
Poslední změna: 28. lis 2014 10:55 uživatelem Petr Koláska.

Více
28. lis 2014 14:07 #14085 od Milan Chalupník
Odpověděl Milan Chalupník pro téma Stavba F5j větroně
Petře, patřím mezi těch mnoho, co ti fandíme ve stavbě, ale ten pohon je váhově a silově hodně za čárou, zvážil bych určitě nějaké to prodloužení čumáku, dokud je času dost.

Více
28. lis 2014 15:02 #14086 od Petr Koláska
Já vím Milane, jenže ač mám už něco málo odlaminováno, a asi bych si troufnul i na to udělat to prodloužení (na které bude mimochodem čas vždycky, zejména po prvním řízném zápichu do tvrdé hlíny), nějak se mi do toho nechce :cheer: Formy, broušení, lakování.... Navíc všechno už je aktuálně spočítané na tenhle pohon (váhově) a měnit to by znamenalo další, ne zrovna malé investice. A že je výkonem zbytečně předimenzovaný vím, ale to je otázka správně upravené křivky plynu. Radši flákající se pohon, než takový co bude letadlo táhnout s jazykem na vestě.

Lítat to bude (doufejme) i tak a pokud zjistím, že to plošné zatížení OPRAVDU potřebuju dostat dolů, vždycky můžu vyndat střeva, připravit si jakés takés formy a zajet do čumáku řezným kotoučem. Času do jara na to bude až až... A je fakt, že se tady bavíme o úspoře nějakých 100g váhy v čumáku, když by se použil extrémně lehký motor i regl, spíše ale jen tak 80-60g...

Když jsem stavěl Daidala 250, tak jsem byl lehce zděšen, že mi váha vyšla o nějakých 100g více než bylo obvyklé u extralehkých konstrukcí kolegů.... jenže ejhle, po téměř dvou sezónách létání jsem zjistil, že to letadlo nejlepších výkonů dosahuje, když je ještě dalšími 60g olova naloženo.... takže má vlastně 160g nadváhy....

Vygenerováno za 0.622 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám