question-circle Altis V4

Více
13. čen 2014 06:26 #12673 od Tomas Hruby
Odpověděl Tomas Hruby pro téma Re: Nový výškoměr
Pánové, nadáváte hezky, ale pokud by výrobci měli postupovat tak, jak si přejete, tak se pokrok naprosto zastaví.
Problém je totiž v tom, že Altis V3 užívá (stejně jako naprostá většina výrobků z té doby) pro připojení sériovou linku, z hlediska připojení k PC je to tedy FTDI USB adaptér, v čtečce asi bude přímá sériová komunikace. Nové modely ale pracují zcela jinak, v podstatě si to můžete představit jako něco na způsob připojení USB flash disku. To velmi pomohlo méně zdatným uživatelům počítačů, protože je komunikace s PC jednodušší, ale bohužel přímá kompatibilita s V3 možná není. V nové čtečce by se musel přidat kus v podstatě nesourodého kódu a možná i hw pro zpětnou kompatibilitu, což by ji asi o něco zdražilo a možná i zhoršilo spolehlivost, tak se prostě výrobce rozhodl raději udělat další sérii "staré čtečky".

Podle mě pan Rodina udělal jedinou skutečnou chybu (a nebojím se to označit až za hloupost) trochu jinde. Šlo o jeho reakce na konci minulého roku, kdy po něm lidé chtěli staré čtečky a on tehdy reagoval poměrně arogantně e a psal o tom, že poptávka byla téměř nulová, tak co teď kdo chce.
Podle mě tehdy vůbec nepochopil (ač jsem ho na to dost důrazně upozorňoval i v soukromé komunikaci), že jeho staré zkušenosti s poptávkou jsou zcela mimo mísu, protože čtečka se stala nutnou až s novými pravidly, tak ji logicky začali chtít i lidé, kteří předtím o koupi zájem neměli. Situaci ještě zhoršil tím, že zřejmě původně počítal s možností integrace do nového terminálu, ale podcenil rozdíly architektury a tak v podstatě nechal staré uživatele víc než půl roku čekat úplně zbytečně. Kdyby na podzim místo řečí udělali rovnou další sérii staré čtečky, tak nikdo nemohl ani pípnout a vše by bylo OK. Za současnou kritiku si mohou sami právě tímto selháním komunikace a neochotou udělat starou čtečku, naopak ale rozdělení podpory V3 a V4 bych jim nijak moc nevytýkal a myslím si, že přechod na nový styl komunikace u V4 stál za to.
Poděkovali: Aleš Krátký

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
13. čen 2014 09:06 #12675 od Jan Kubica
Odpověděl Jan Kubica pro téma Re: Nový výškoměr
Tome, dík za pěkné technické a srozumitelné vysvětlení. I když na počítači mám taky VGA a HDMI :-).

Kluků bych se ale zastal, já si taky myslím, že problém není technický, nýbrž komerční. Kdyby Tvé vysvětlení uvedl přímo výrobce/dovozce před půl rokem, tak už mohl být dnes "klid". Ale že čtečka nebude a že mohou V3 hodit do koše nebo dát někomu na hraní (RCEV), zjistili lidi s definitivní platností až teď. Jo, je to od Aerobtecu hloupost (což je horší než chyba ;-)) a já bych si dost rozmyslel, zda si V4 koupit, protože za rok, až někdo přijde zase s jiným formátem komunikace, může se situace snadno opakovat. H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Více
13. čen 2014 09:45 #12676 od Tomas Hruby
Honzo jen pro přesnost - nutnost "hození do koše" se nekoná v žádném případě, ona právě bude znovu ke koupi "stará čtečka", která je plně schválena na FAI, takže tohle je OK. Problém je jednak v ochotě si ji koupit, když je výběhové a pak v tom mém posledním odstavci, tedy v tom, že se nákup zcela zbytečně přes půl roku blokoval, tohle prostě chyba byla :-(

Jinak k "zárukám" u V4 bych podotkl, že by mě opravdu zajímalo, kde má člověk opravdu dlouholetou záruku plné podpory nejen v modelařině. Vše se vyvíjí naprosto překotně a když jdou věci dobře, tak skončíme ve stavu jako právě u Altisu V3, tedy že věc je funkční, ale už bez další perspektivy, najdou se ale i daleko horší případy, které mohou přijít i na mnohem víc peněz. Osobně si nicméně myslím, že pojetí V4 chvíli vydrží, je to dost moderní řešení, kde Aerobtec spíše předběhl dobu, v podobných doplňcích dosud pořád převládá sériová komunikace s různými FTDI či Sillabs adaptéry, takže by k dalšímu skoku nemusel být důvod. Ale "nemuselo" být není synonymum pro "určitě ne", to prostě nezaručí nikdo.

Více
13. čen 2014 10:23 #12677 od Ivan Horejsi
Odpověděl Ivan Horejsi pro téma Nový výškoměr
Podle nejnovejsi informace mají byt ctecky V3 k dispozici v kratke době.

Více
13. čen 2014 11:23 - 13. čen 2014 11:30 #12678 od Petr Grümann
Odpověděl Petr Grümann pro téma Re: Nový výškoměr
Musím souhlasit s Petrem. Sám mám 2ks V3, kupované na podzim 2012 více méně pro měření stoupavosti RCEK.
Čtečky tehdy sice ještě byly ale F5J jsem lítat nechtěl a k nastavení mám PC, proto mi to přišlo jako zbytečná investice...
Následně vznikla RCEV, sice se čtečka nevyžaduje ale to blikání není nic moc.
Sháním se tedy po čtečce a zjišťuji že nejsou k mání a výroba V3 je ukončena.

Kdybych tedy přeci jen chtěl lítat i F5J tak mi nic jiného než V4 nezbývá.

Za další nevím jak dlouho byl V3 na trhu než vyšel V4, rok, rok a půl?? Nevím to, předtím jsem výškoměry nepotřeboval.

Mohl bych jít a koupit novou verzi nebo něco od jiného výrobce, nechci ale tak, jak uvádí Petr, co rok/dva kupovat něco nového!

Můj názor tedy je, že by výrobce(distributor) podpořil prodej nového typu slevou při třeba vrácení staré V3, nebo kompatibilita nové čtečky, protože kdybych si chtěl přikoupit další výškoměr tak mám smůlu.
A lidí co mají třeba 3ks V3 a k tomu V4 je v okolí více.

Jak jsem si právě přečetl tak kompatibilita není možná.
Poslední změna: 13. čen 2014 11:30 uživatelem Petr Grümann.

Více
13. čen 2014 11:54 #12679 od Petr Dušek
Odpověděl Petr Dušek pro téma Re: Nový výškoměr

Tomas Hruby napsal: Problém je totiž v tom, že Altis V3 užívá (stejně jako naprostá většina výrobků z té doby) pro připojení sériovou linku, z hlediska připojení k PC je to tedy FTDI USB adaptér, v čtečce asi bude přímá sériová komunikace. Nové modely ale pracují zcela jinak, v podstatě si to můžete představit jako něco na způsob připojení USB flash disku.

Tohle vysvětlení by bylo logické, ovšem pak je poněkud matoucí, že konektor na staré i nové čtečce a na V3 i Micro je označen stejně "COM". USB připojení je na obou výškoměrech na opačné straně.

Po zkušenosti z naší soutěže F5J, kde si časoměřiči (většinou starší páni) stěžovali na (ne)čitelnost V4 a naopak si pochvalovali Lomcovákovu "televizi" od Jeti, mám jasno. Vlastním asi 7 roků Jetibox, koupím nový MVario 2 a co je naprosto neuvěřitelné, ono to spolu komunikuje... :woohoo: B) :whistle: .

Více
13. čen 2014 12:11 #12680 od Jan Kubica
Odpověděl Jan Kubica pro téma Re: Nový výškoměr
Tomáši, se čtečkou máš určitě pravdu, ale hlavní věcí je to, že jsou kluci naštvaní. A i kdyby se teď výrobce "uvysvětloval", stejně to jejich vášně nijak neutlumí. Osobně bych si to představoval tak, že v okamžiku, kdy byl znám požadavek na zobrazování (vzpomene si ještě někdo na diskuse, zda je blikání zobrazování ;-)), měl Aerobtec okamžitě nabídnou čtečku. Podle mě je teď už pozdě, fakt nevím, kolik lidí si raději nekoupí za stejné peníze nový výškoměr, jen ta pachuť zůstane.

Co se zpětné kompatibility týká, tak mám takový pocit, že bývá (nebo by měla být) zajišťována až do doby morálního zastarání výrobku. Je fakt, že se inovační cyklus stále zkracuje, ale 10 let staré auto bez problému opraví, 5 let starý notebook taky. Jak starý výškoměr je zastaralý ale nevím, podle mě by tak 3 roky od ukončení výroby podpora zajištěna být měla. H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Více
13. čen 2014 12:33 #12681 od Petr Kurjan
Odpověděl Petr Kurjan pro téma Re: Nový výškoměr

Petr Dušek napsal:

Tomas Hruby napsal: Problém je totiž v tom, že Altis V3 užívá (stejně jako naprostá většina výrobků z té doby) pro připojení sériovou linku, z hlediska připojení k PC je to tedy FTDI USB adaptér, v čtečce asi bude přímá sériová komunikace. Nové modely ale pracují zcela jinak, v podstatě si to můžete představit jako něco na způsob připojení USB flash disku.

Tohle vysvětlení by bylo logické, ovšem pak je poněkud matoucí, že konektor na staré i nové čtečce a na V3 i Micro je označen stejně "COM". USB připojení je na obou výškoměrech na opačné straně.

Po zkušenosti z naší soutěže F5J, kde si časoměřiči (většinou starší páni) stěžovali na (ne)čitelnost V4 a naopak si pochvalovali Lomcovákovu "televizi" od Jeti, mám jasno. Vlastním asi 7 roků Jetibox, koupím nový MVario 2 a co je naprosto neuvěřitelné, ono to spolu komunikuje... :woohoo: B) :whistle: .

Komunikace s novým terminálem klidně může být po USB, každý kdo si koupil V3, dostal k němu také interface pro PC s převodníkem na USB a ten by se dal pro takové připojeni akceptovat.

Jak správně píšeš - I ten starší konkurenční výrobek je plně kompatibilní s novým terminálem stejného výrobce. Ono je to asi i proto, že JETI si zákazníky chce udržet a proto jim nevnucuje za každou cenu jen to nejnovější. Funkčnost a spolehlivost zařízení je pro ně stejně důležitá, jako důvěra a spokojenost zákazníků. A důvěru Aerobtec ztrácí právě takovýmy hloupými přehmaty. Mladí pánové se musí ještě hodně učit jak prodávat a jak správně reagovat na podněty zákazníků!

Je ale zajímavé, že nová zařízení umí komunikaci s telemetrií JETI, HOtt atd, ale neumí komunikovat s vlastními výrobky předchozích generací - v tom je opravdu něco podivného, nemyslíte?

Více
13. čen 2014 14:03 #12682 od Tomas Hruby
Jenže ten adaptér od V3 pro USB je právě FTDI konvertor pro sériovou linku, který nemá s USB ve V4 vůbec nic společného...

Jinak ale jak jsem psal - taky si myslím, že se Aerobtecu ten přechod právě moc nepovedl a důvody jsem taky napsal. Jen si myslím, že by kritika měla být k věci a když tu čtu, že V3 je již nepoužitelný, což hraničí s vyloženou lží, tak mi to přijde trochu kontraproduktivní. A co se týče teorie o obchodních důvodech - fakt si někdo myslíte, že je pro Aerobtec varianta obnovení staré čtečky nějak výhodná a že by nebyli daleko radši, kdyby všechny obsloužili "novou jednotnou"?

Více
13. čen 2014 14:11 #12683 od Tomas Hruby

Petr Dušek napsal: Po zkušenosti z naší soutěže F5J, kde si časoměřiči (většinou starší páni) stěžovali na (ne)čitelnost V4 a naopak si pochvalovali Lomcovákovu "televizi" od Jeti, mám jasno. Vlastním asi 7 roků Jetibox, koupím nový MVario 2 a co je naprosto neuvěřitelné, ono to spolu komunikuje... :woohoo: B) :whistle: .

Já ti Petře nevím - osobně jsem naopak měl dlouho proti koncepci V4 jisté výhrady, ale až postupem času jsem naopak došel k názoru, že možnost přečíst výšku bez šaškování s jakýmkoli konektorem je k nezaplacení. Dneska už bych asi do modelu, který nemá problém s místem, nechtěl jiné řešení než V4 (eventuálně nějakou konkurenci také s integrovaným displejem). A se čtením jsem problém neregistroval, možná při nějakém nešťastném umístění, které kompikovalo zastínění na slunci.

Vygenerováno za 0.430 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám