- Obdržená poděkování 1
Stavba F5j větroně
- Milan Macinga
-
- Začátečník
-

Trup sa p. Svobodovi skutocne vydaril.
@Petr: daj potom prosim info ako to dopadlo a samozrejme drzim palce!
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- Miroslav Kopecký
-
- Pokročilý
-
- Obdržená poděkování 5
Petr Koláska napsal: Já mám táhla uložená v "obalu" z vnitřní trubičky bowdenu po celé délce, tedy i v oblasti výstupu z trubky. Bovden je tady zalepen směsí epoxidu, mikrobalonů a uhlíkového prachu, a ještě přetažen 50g sklem. Nedrhne to téměř vůbec - váha samotné výškovky je schopná pohnout táhlem - takže chodí dostatečně volně. Je tedy fakt, že výstupní drážky mají délku okolo 10cm, aby nedocházelo k přílišnému ohybu táhla, mírný radius mu nedělá problémy, ale zásadnějším ohybům je potřeba se vyhnout.
Tak jsem zase trochu postoupil při stavbě 2,5 metrovky a osazuju táhla. Trochu mi zarazila zvýrazněná věta výše. Znamená to, že v trubce je 10 cm "šlic" skrz, který je pak zalepený epoxidem a mikrobalóny? Nedovedu si totiž představit, jak se do tenké stěny trubky dělá 10 cm pozvolná drážka tak, aby nebyl prudký ohyb táhla.
- Petr Koláska
-
Autor tématu
- Administrátor
-
- Obdržená poděkování 20
To následné zalepení a přeplátování je vzhledem k délce výřezu nutnost, pokud by se neprovedlo, značně to trubku oslabí. Takže žádné volné protahování kdyby náhodou bylo potřeba bovden měnit!

- Miroslav Kopecký
-
- Pokročilý
-
- Obdržená poděkování 5

- Martin Beseda
-
- Expert
-
- Obdržená poděkování 4

- Petr Koláska
-
Autor tématu
- Administrátor
-
- Obdržená poděkování 20

První dojem byl, že je to příšerně divoké, jenže za to mohly částečně poryvy větru a hlavně moje prasácké výchylky plovoucí výškovky

Co se pronikavosti týče, teď to bylo úplně prázdné (tedy základní letová váha bez dovažování) a tendence k couvání jsem ani v čerstvém větru, kdy byl větrný ukazatel vodorovně s plochou, nezaznamenal. Na kompozity to v těchhle podmínkách mít nebude, ale soutěžně použitelné to jak se zdá bude docela dobře

Ještě se s tím musím pořádně sžít, lehce to poladit, ale myslím, že to nebude úplně stroj k zahození

Níže je graf z výškoměru z prvního pobytu ve vzduchu (na přistání jsem musel sice dvakrát opakovat zapnutím motoru, ale jednak jsem to fakt ještě neměl v ruce a kdo někdy létal na Dinu v turbulentním větru, ví, o čem to je), pak jedna portrétní od Petra Kurjana (díky

- Milan Macinga
-
- Začátečník
-
- Obdržená poděkování 1

- Ivan Horejsi
-
- VIP EXPERT
-
Kormidla drzi pozici naprosto dokonale. ALE uz podruhe se po tvrdsim "pristani" znicila prevodovka serva smerovky. Vyskovka nic.
Tak jsem ted uhlik nahradil beznym plastem 2mm s ocelovou strunou 0,8. Smerovka je uz "pruznejsi", tak snad to pomuze. Jestli ne, nezbude nez vlozit pruzny clen. Nechce se mi zatim menit servo za vetsi, desticka je dost hluboko v trupu.
- Martin Beseda
-
- Expert
-
- Obdržená poděkování 4

A tak hezky to lítalo...

- Petr Koláska
-
Autor tématu
- Administrátor
-
- Obdržená poděkování 20

Tohle je věc, kterou budu muset u taky u Alegrie otestovat... Blbý je že tyhle testy můžou být taky to poslední, co letadlo zažije

S Daidalem mám ověřeno, že v případě potřeby se dá na plně vytažených brzdách klesat sestupným výkrutem čumákem kolmo dolů, aniž by letadlo zrychlovalo a tudíž vedl sestup k jeho destrukci.
Ovšem to F5J je přeci jen těžší a i když plocha brzd je díky 6-servovému křídlu značná (brzdí se čtyřmi z nich), takovýhle sešup kolmo dolů .... no nevím, nevím..... Zatím jsem testoval jen brždění ve víceméně vodorovném letu po rozjetí a tam to funguje výborně, ale úniky z termiky jsou přece jen něco jiného...
Přihlášení
Poslední příspěvky
-
-
- 14. Samba Cup F5J (1 Příspěvky)
- Samba Cup F5J 2025 je zpět! Propozice k soutěži jsou již zveřejněny – věnujte jim prosím...
- v Soutěže / Soutěže v roce 2025
- od Aleš Krátký
- Včera 17:22
-
-
-
- Soutěž F5J 12.4.2025 Poříčí n.S. (2 Příspěvky)
- Zapomněl jsem zmínit, že bude uplatněno vzájemné měření soutěžícími - tzv....
- od Milan Chalupník
- Včera 11:19
-
-
-
- RCEV Hořice 19.4.2025 (1 Příspěvky)
- Ahoj piloti, zvu vás na naši velikonoční soutěž RCEV do Hořic. Přihlášky jsou otevřeny....
- od Petr Dušek
- 01. dub 2025 19:05
-
-
-
- Nechtěné spuštění motoru (7 Příspěvky)
- Přesně tak, hledá se to blbě. Teď už mě napadá akorát vylučovací metoda. Začal bych...
- v Letecké kategorie / F5J
- od Pavel Hloušek
- 29. bře 2025 06:01
-
-
-
- Soutěž RCEN 5.4.2025 Poříčí nad Sázvou (1 Příspěvky)
- Otevřeny přihlášky na soutěž č. 703 RCEN 5.4.2025 pořádané LMK Týnec nad Sázavou,...
- v Letecké kategorie / RCEN
- od Petr Cejnar
- 25. bře 2025 08:48
-
Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.