file FAI - F5J

Více
20. zář 2011 17:32 #5420 od Petr Dušek
Odpověděl Petr Dušek pro téma FAI - F5J
Ještě malé vysvětlení. Pokud zde vystupuji jako obhájce nových F5J pravidel, týká se to základní filozofie pravidel, tj. zohlednění vypínací výšky do hodnocení letu. Pokud jde ovšem o vlastní text pravidel, už jsem to myslím někde psal, spousta odstavců by tam podle mě nemusela být a zbytečně regulují a nařizují věci, které by měly zůstat na rozhodnutí závodníka nebo pořadatele.

Start jedním směrem nemusí být na závadu, v F3J taky všichni musejí startovat jedním směrem, spíš mi vadí ten předpis plynulého a rovnoměrného stoupání... to se dá těžko nějak regulovat a ze země hodnotit.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
20. zář 2011 17:40 #5421 od Tomas Hruby
Odpověděl Tomas Hruby pro téma FAI - F5J
FAI originál v EN lze doslova přeložit "startovat do větru", ale je to z hlediska letectví spíš fráze, kterou bych klidně přeložil jako "proti větru". Pokud to Slováci mají jako "po vetru", tak bych to bral jako chybný překlad, víc v tom nehledej.
K tomu směru - to ber jako bezpečnostní opatření, prostě by všichni měli startovat v linii. Odhaduji, že při sporu by byl výklad asi ve stylu, že se nebude řešit drobná odchylka, naproti tomu ale v případě, že bys startem "šikmo" donutil někoho jiného kličkovat z obavy před srážkou atd., tak by byl jeho případný protest nejspíš uznán a mohl bys být vynulován. Ale v praxi bych s tímhle problémy nečekal.

K tomu co teď psal Petr - taky myslím, že komentáře o plynulém stoupání někdo přepsal bez přemýšlení z UK pravidel pro "switche", tady to nebude mít význam (antizoom je dán těmi 10s po vypnutí motoru pro zápis výšky).

Více
20. zář 2011 17:59 #5422 od Aleš Krátký
Odpověděl Aleš Krátký pro téma FAI - F5J
no u termicke kategorie bych teda rozhodne necekal omezovani toho temer zakladniho a to je vybrat spravny smer a letet do termiky.

kdyz si jako jediny vsimnu ze za zady leti hejno vlastovek a chytaji mouchy nekde vysoko, a nekdo mi rekne " let dopredu" kde bude treba ocividne kledak ? WTF ?

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Více
20. zář 2011 18:23 #5423 od Jan Kubica
Odpověděl Jan Kubica pro téma FAI - F5J
"Seš akrobat ne?" Po 5 m půlpřemet, půlvýkrut a pryč od klesáku (kdyby to tak šlo poznat předem).

Ten smysl je opravdu pouze v tom, že při hromadném startu musí být "bezpečno", ale spíše bych to viděl na neomezení ostatních než předpis "proti větru" (tak bych to přeložil já). Nehledě na to, že nikde není napsáno, kam až je "start" - jestli až nahoru nebo do jen do 10 m.

Jak psal Petr, ta pravidla jsou "zaplevelená" spoustou nesmyslů (velbloud je kůň navržený komisí), ale jsem rád, že jsou.

Jel byste někdo do Dubnice 15.10.? H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Více
20. zář 2011 18:36 #5424 od Aleš Krátký

Jan Kubica napsal: "Seš akrobat ne?" Po 5 m půlpřemet, půlvýkrut a pryč od klesáku (kdyby to tak šlo poznat předem).

haha vtipne,ale treba Pan Novotný neustále startuje jiným směrem než ostatní.Já take občas prostě chci jinam než stádo...
todle mi příjde opravdu jako nějaký šotek v pravidlech.

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Více
20. zář 2011 19:03 #5425 od Tomas Hruby
Odpověděl Tomas Hruby pro téma FAI - F5J

Aleš Krátký napsal:

Jan Kubica napsal: "Seš akrobat ne?" Po 5 m půlpřemet, půlvýkrut a pryč od klesáku (kdyby to tak šlo poznat předem).

haha vtipne,ale treba Pan Novotný neustále startuje jiným směrem než ostatní.Já take občas prostě chci jinam než stádo...
todle mi příjde opravdu jako nějaký šotek v pravidlech.

Hele Luďa ale taky neodstartuje na lajně proti jinému modelu. V podstatě dělá přesně to, co ti tady připadá "vtipné" - po startu změní směr a jde někam do strany, už jsem ho viděl udělat i něco, co nemělo daleko k tomu překrutu ;) Bezpečnost přímo při startu ale dodržuje, ne že ne...

Více
20. zář 2011 19:24 #5426 od Aleš Krátký
ale ja nerikam ze nekdo startuje po lajne ALE ze 9 pilotu leti na sever (kolmo k startovaci lajne) a 1 leti na jih cili taky kolmo k lajne a 180 stupnu od zbyvajicich 9ti

Více
20. zář 2011 19:44 #5427 od Petr Dušek
Odpověděl Petr Dušek pro téma FAI - F5J

Aleš Krátký napsal: ...kdyz si jako jediny vsimnu ze za zady leti hejno vlastovek a chytaji mouchy nekde vysoko, a nekdo mi rekne " let dopredu" kde bude treba ocividne kledak ? WTF ?

Tohle video už je notoricky známé... ale není to nic nového, takové starty jsem viděl i na EC v Chomutově. Odstartovat musíš v lajně a udělat mezi deseti modely zatáčku je problém, tohle je vyzkoušená možnost jak změnit směr o 180 stupňů...

Více
20. zář 2011 19:49 #5428 od Aleš Krátký
ano je zname,ale udelej to s 3,5 metrovym krehkym erem ktere stoupa 8 m/s (cili fakt neleti kolmo nahoru) a navic a to tady resim PROC to tam je,kdyz to nikde doposad nebylo (EC,RCEJ,RCEK,F5J)

• MarkoGala
  • Návštěvník
  • Návštěvník
21. zář 2011 14:17 #5444 od MarkoGala
Odpověděl MarkoGala pro téma FAI - F5J
Aleši,
nemam problem ti to predviest s mojim Storkom 4 (3,5 m), ktory s pohonom pre FAI stupa práve 8 m/s. No problem. Treba sa prist pozriet do Dubnice na FAI 15.10. ( pozri f5j.sk) a urobit si názor naživo, kde toho bude k videní mnohem víc ;)

Pravdupovediac, vacsine ludi, ktori shvalili F5J FAI pravidla nic nehovori EC ani RCEJ,RCEK alebo F5-J - PROTO. Netreba si pliect jablka s hruškami :) Tuto klauzulu v pravidlach vidim ako crtu prenesenu z F3J do tychto F5J FAI rules za rokovacim stolom v Laussane - nie je potrebne to zatial nejako riesit. Skor by asi mali ludia minat svoj drahocenny cas a ludsky potencial na zvladannutie taktiky a samotneho letu z vysky (niekedy aj hlaboko) pod 200m.

Navyse nerozumiem tomu, preco sa to rozoberá a rozpitváva uz na dvoch stranách tejto diskusie. Nie je potrebne tomu uz venovat pozornost pretoze prakticky na slovenskych FAI sutaziach, to je zalezitost, na základe ktorej nikto pri troche zdraveho úsudku nevyvolava problemy a zbytocne rozhovory. Pri malej dávky šikovnosti sa štartuje aj konvenčne, aj štýl Hucaljuk (pozri video) a aj štýl rovno po vetre za termikou...

Vygenerováno za 0.383 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám