file Eurocup pravidla 2013 - ČR RCEK Pravidla 2013

Více
06. srp 2012 16:30 #7840 od Jiří Veselovský

Petr Dušek napsal: Jirko to je s prominutím nesmysl, Svaz to jsme MY, Svaz není SSSR přes který by něco nemělo projít, stačí jenom souhlas těch asi osmi lidí, kteří ještě plechovku mají...

Petře, fakt ftipná odpověď, myslím s tím CCCP.
I když mě to pobavilo, tak si stále myslím, že takhle z gruntu změnit pravidla kategorie, no nevím.... Zkusím tohle prokonzultovat s Petrem C., abysme to měli od "kováře".
A Tomáš měl velmi případnou poznámku ohledně případného zájmu o novou kategorii. Byl by to určitý předstupeň pro velké F5J, popř. "F5J chudého muže". :roll:
Vážení, vzhledem k tomu, že se venku teplota upravila na "přijatelnou", tak jdu velebit chalupu. Zdar. ;)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
06. srp 2012 16:41 #7841 od Tomas Hruby

Aleš Krátký napsal: priznam se, ty 3 nove stranky za par hodin jsem necetl (budu az vecer) ale stale rikam,ze "male vyskomery" jak jsem napsal na zacatku (tedy pote co to prozradil radek : omezene delkou chodu motoru) musi mit moznost omezit super motory , a ne jak tomas napsal ze je to v jedne vete pitomost. neni, ba dokonce je to nutnost.

vsechno prectu vecer a mozna budu moudrejsi. :)

Aleši, já ti asi nerozumím... Pitomost je (a to fakt je) dát do letadla výškoměr a vedle toho ještě měřit dobu chodu. Proboha proč - body máš z výškoměru a v tu chvíli ti na motoru nezáleží, potřebuješ jen takovou stoupavost, abys za určenou dobu byl ve výšce, za kterou ještě není moc velká penalizace.

Přijde mi, že to nějak motáš - to, co psal Radek, mi naopak smysl plně dávalo - ale já to chápal jako modifikaci outrunnerů, ve kterých by žádný výškoměr nebyl (a pak by třeba i mělo smysl řešit motory)! Tak se nějak sjednoťte, opravdu se to tu nějak plete dohromady.

Více
06. srp 2012 16:46 #7842 od Aleš Krátký
tome ja to nazval "male vyskomery" ale nikde jsem nenapsal ANI prd o nejakem HW-vyskomeru, jelikoz vysku dost dobre omezis i chodem motoru (a o tom se tady vsichni bavime) tak je treba prave ty super motory nejak omezit. o tom to cele je co jsem ti psal.

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Více
06. srp 2012 16:51 #7843 od Tomas Hruby
No a máme jasno - prostě to motá Aleš :D Tomuhle bych opravdu výškoměry neříkal, to je totálně zavádějící za situace, kdy se opravdu uvažuje o nějaké kategorii "F5J 100", která by si označení "malé výškoměry" zasloužila.
Tak fajn, psal jsi o řekněme "vylepšení RCEK/outrunnerů", to chápu a hned mi to dává smysl stejně jako u Radka ;) Osobně bych ty motory tolik neprožíval, ale to už je OK, to už jsme u běžné výměny názorů a ne "zmatení" jako před chvílí.

Více
06. srp 2012 17:14 #7844 od Petr Dušek

Tomas Hruby napsal: Petře, dovolím si nesouhlasit - koncept RCEJ má ve své podstatě relativně blízko k ALES, tedy k výškovým spínačům, kdy všichni letí do stejné nastavené výšky. Ale princip F5J FAI je naopak v principu blízký spíš k RCEK, tedy penalizace za výšku...

Při srovnání F5J a RCEJ vycházím z toho, že u obou se měří čas od startu, u obou je nějaké maximum chodu motoru ale soutěžící může vypnout dřív, až dosud je to stejné, v F5J je za to dřívější vypnutí navíc "bonus" za výšku.
Ale tenhle spor je malicherný, jen mi přijde nesmyslné udržovat skoro mrtvou kategorii a zakládat vedle ní novou.

Ještě je tu další varianta. Do Sportovního řádu zahrnout nějaké "národní" odchylky z pravidel F5J (příklad už tam je u jiných kategorií), jednou z nich by bylo, že pořadatel může vyhlásit samostatné hodnocení soutěžících s modelem do 2,5m rozpětí. Létala by se jedna soutěž, netříštily by se síly pořadatelů a soutěžících, a ti s "malým" by taky mohli vyhrát a asi klidně i mít svůj žebříček?

Více
06. srp 2012 19:15 #7846 od Jiří Veselovský

Petr Dušek napsal: Při srovnání F5J a RCEJ vycházím z toho,

Petře, já bych se vším co jsi napsal i souhlasil, ale pokud se podívám do výčtu kategorií ve SŘ, tak tam vidím vyložené dinosaury, které už pomalu nikdo neřeší a neřeší ani počet eventuálních účastníků na soutěžích v té dané kategorii.
Tím chci jen říct, že opravdu jednodušší vidím vytvořit novou kategorii, než konvertovat nějakou stávající na nové podmínky a technologie.
Samozřejmě tato otázka je až asi 15. v pořadí důležitosti a nechme to, až se na to zeptám.

Pro TH:
Pokud byla řeč o 100" eroplánech, tak jsem psal v souvislosti s HW pochopitelně o výškoměru. Virtuální vlečná šňůra s proměnnou délkou dle podmínek na konkrétní soutěži byl opravdu v dobrém úmyslu příspěvek Aleše. Mohl sis všimnout, že určité nápady se v pravidelných intervalech vrací (vracejí?) a tak je tomu i v tomto případě. Vzpomeň si, kolikrát se diskutovalo zkrácení chodu motoru v plechovkách. "Dnešní" nápad je jen variací na téma.

Více
06. srp 2012 19:21 #7847 od Aleš Krátký
tome staci abys poradne cetl presne to co pisu,a nedoplnoval si svoje mezi-radky. o HW nebyla rec, a cim omezujes vysku je uplne fuk , zkratka jestli nejakym Hw, casem, odberem z baterii , snurou ... ale ok, zkratka jsme kazdy psali v jinem "kodovani" a tim padem se ja omlouvam pokud vzniklo nedorozumeni z me strany !.

takze k veci : ano myslim si, ze kdyz tedy "male F5J styl" tak z RCEJ ktere jsou (a to uprimne) uplne mrtve. ALE jak psal radim, vznikne problem s motory ... 20% vykonu je proste 20% vysky navic, to je fyzika.
peta treba prosazuje metodu "spalis = neletis" coz je fajn,ale tim vyrusis jen pretezovani, miho dle vseho nehori a lita pekelne (kdo byl na EC vi ocem mluvim, zejo kluci?)
ja jsem stale pro fixni tabulku axi, dualsky, neco malo z HK a basta. stejne tu nikdo nic jineho neleta. a mas po problemech.

jinak k puvodnimu bodu 3) a to fixly s vyskomery . i toto je jeden z duvodu proc treba prave v CR nebyl EC s vyskomery : proste tam je technika,ktera se da vzdy nejak "ojebat" (sory za to slovo,ale je to tak) a vzdy se najde nekdo,kdo bude at uz vedomky nebo nevedomky kroutit vyslednou vysku. nechci menovat, ale existuje nekolik konkretnich zcela jasnych pripadu, kdy zobrazena vyska NEBYLA vyska naletena.
imho bod 4) taky za zvazeni vzhledem ktomu ze v "malych f5J" budeme resit to same

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Více
06. srp 2012 19:28 #7848 od Tomas Hruby

Jiří Veselovský napsal: Pro TH:
Pokud byla řeč o 100" eroplánech, tak jsem psal v souvislosti s HW pochopitelně o výškoměru. Virtuální vlečná šňůra s proměnnou délkou dle podmínek na konkrétní soutěži byl opravdu v dobrém úmyslu příspěvek Aleše. Mohl sis všimnout, že určité nápady se v pravidelných intervalech vrací (vracejí?) a tak je tomu i v tomto případě. Vzpomeň si, kolikrát se diskutovalo zkrácení chodu motoru v plechovkách. "Dnešní" nápad je jen variací na téma.

Jojo, tenhle nápad se mi líbí, jen mě Aleš spletl tím pojmem "výškoměry" v této souvislosti. Limit maximální výšky jen časem motoru ale špatný nápad není, nicméně pár záludností v praktické realizaci v tom vidím ;) Třeba mi trochu není jasná "organizace" při opakovaném startu - to už se pak centrálně neodpočítá a přibyla by práce pro časoměřiče. V běžném letu v kvalifikaci je to asi fuk, tam je opakování taková ztráta, že si klidně může napodruhé letět na motor i déle, ale třeba ve finále už by to roli hrát mohlo a proto by bylo nutné hlídat čas i při opakování... Ale to je na další diskusi.

Více
06. srp 2012 19:38 #7849 od Aleš Krátký
tak zakaz opakovani. v FAI F5J taky neopakujes

Více
06. srp 2012 20:28 #7851 od Radek Novotny
Radime, ale možnost vyhlásit délku chodu motoru pořadatelem je přece naprosto liberální... Když uvidím, že mám ve startovní poli i nové, či méně zkušenější piloty, tak vždy můžu jako pořadatel nastavit třeba 30s na základ, a 40s na finále, nebo i cokoliv jiného, a v případě vůle, dá se i střelit třeba 20s na základ, a 25 nebo 30s na finále, a nikdo přece nemusí nutně nalétat maxo, to co se nalétá, to se nalétá, a to by se počítalo... Toto pravidlo samozřejmě nijak neovlivňuje jinou problematiku, jako třeba dříve diskutované parametry pohonu. Tam je diskuze naprosto oddělená od této.

A ještě k poznámce Petra Duška, "Tak se mi zdá, že zase ti, kteří výškoměry, nemají, nelétají, nebo nechtějí, vymýšlejí teorie jak to udělat, aby to nešlo..."

By jsem zvolen na Eurocupu do Jury, a tak jen interpretuji pár poznatků, které musel pořadatel řešit, a které by osvětlením pomohly budoucím pořadatelům soutěží. Nemyslím, že bych tady nějak prudil a naznačoval, že něco nejde...

Znova se opakuji, mně se ta FJ kategorie líbí. Neříkám, že se na ni zaměřím, radši mám menší éra, ty méně odpouštějí :ugeek: , ale rád si to při příležitosti zalétám...

Vygenerováno za 0.360 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám